Zaterdag 6 januari 2024 16e editie

Route Aalden Rondomme

Wilt u alles weten over het idee en de aanleg van de route? Lees dan hier verder.

Hieronder ziet u de route van de Nieuwjaarsloop die gelopen moet worden. Ook is het nieuwe 10km gedeelte aangegeven.
– Bekijk de te lopen 6.5km route: Route 6.5km loop
– Bekijk de te lopen 10km route: Route 10km loop

Het parcours loop grotendeels over de wandelroute Aaldenrondomme, een pittig, zeer gevarieerd parcours in en rondom Aalden.
Leuke paadjes tussen de boerderijen afgewisseld met brede zandpaden over de essen.
Je passeert 2 keer over brugjes het stroomdal van de Aelderstroom. Dit alles begeleid door +/- 100 verkeersregelaars langs het parcours.
De 6,5km en de 10km starten vanaf dezelfde plek, er zijn onderweg 2 splitsmonenten, uiteindelijk komen de routes weer bij elkaar in Oud-Aalden.
Door middel van verschillende type startnummers kan men onderscheid zien tussen de verschillende afstanden.

route2014

Het verhaal achter de wandelroute Aalden Rondomme

Door de ruilverkaveling zijn de afgelopen jaren in Aalden en Zweeloo tal van recreatieve wandelpaden en gangbare dorpsommetjes verloren gegaan. Voor tuin- en landschapsarchitect Wilfried Reuvers uit Aalden was dat aanleiding om een flink gedeelte van dat verloren wandelterrein te herwinnen. Reuvers ontwierp een plan, betrok Dorpsbelangen Aalden bij zijn ideeën en maakte subsidieverstrekkers enthousiast voor de realisatie van een nieuwe wandelroute.
Dankzij de inzet van Reuvers en de meer dan twintig vrijwilligers is er in amper drie maanden tijd onder de noemer Aalden Rondomme een prachtig dorpsommetje gecreëerd. Op fantastische en slagvaardige wijze aangelegd.

Met mooie karakteristieke elementen. Zo zijn op twee verschillende plaatsen in de Aelderstroom nieuwe voordes aangelegd, voorzien van bruggetjes, stapstenen en boomstammen. Puur natuur en met af en toe een bankje en picknicktafel om de wandelaars extra te laten genieten en de mogelijkheid te bieden of even uit te rusten.
De route is gedeeltelijk verhard, zodat het ook voor mindervalide mensen goed toegankelijk is.

De initiatiefnemers spreken van een uniek wandelproject. Het bijzondere hieraan is dat het bijna volledig door vrijwilligers is uitgevoerd, met ondersteuning van de plaatselijke ondernemers. Ook tal van natuur- en landschapsorganisaties hebben het project een bijzonder warm hart toegedragen. Aalden Rondomme kwam mede tot stand dankzij de samenwerking met Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, de gemeente Coevorden, de Dienst Landelijk Gebied, het Recreatieschap Drenthe, het waterschap Velt en Vecht en Staatsbosbeheer. De nieuwe wandel- dichtersroute is in gebruik genomen door de wethouder Peter Snijders van de gemeente Coevorden.

Bekijk hier de plattegrond van Aalden Rondomme en van de Dichtersroute.